Gegants

La Colla Gegantera de Lavern està composada per set gegants, els més importants són en Senderet i l’Adelaida (Adalelda), antics Castlans Senyors de Subirats entorn l’any 1000 dC. i defensors de les darreres ratzies sarraïnes als comptats de Barcelona. Els segueixen dos gegantons (En Trapella i la Mariona), dos gegantets i el gegantó Enric, en honor a l’Enric Sendra Romeu, creador de la colla. El cap de colla actual és en Xavier Muñoz Sendino.

En Senderet i l’Adelaida fóren construits l’any 1997 al taller de fusteria que tenia l’Enric Sendra Romeu. El diseny anà a càrrec deDSC_7226 l’Enric Sendra i en Lluís Capellades. En la modelació en fang del cap i les mans hi van intervenir principalment en Joan Palau, qui va moldejar la cara de la geganta i en Joan Anton Isaach, qui va fer la cara del gegant i les mans. La roba anà a càrrec de la Fina Sardà, la Rosa Venrell i la Mariàngels Vilà i es va finançar amb els diners que va donar la Coral Art i Germanor. Els caballets són de fusta i el cap, mans i cos de fibra de vidre. Per pagar aquest material es van fer rifes i es van vendre números de loteria. Els construtors també hi van aportar molt de la seva part. En Senderet fa 3’25 metres i pesa 35kg i l’Agelaida fa 3’15 d’alçada i pesa 32kg.

Els gegants de Lavern varen ser veneïts a l’església parroquial de Sant Pere de Lavern i en foren padrins els gegants d’Ordal. En un principi el gegant portava un barret comptal i no duia capa, per manca de temps. Aquesta es va afegir l’any 1998. La geganta inicialment duia una diadema de llautó a mode de corona i una mantellina curta a les espatlles. Posteriorment es va canviar la diadema per una corona i la mantellina per una fina capa de punta de coixí des de la corona fins als peus. Actualment porta aquesta mateixa punta de coixí a mode de capa. L’any 1998 es va fer la capa del gegant, pagada per Construccións Munné, posteriorment, el Lluís Capellades i l’Enric Sendra van canviar el barret comptal per la corona actual i més recentment s’ha afegit el cinturó a la cintura i s’ha reemplaçat l’antiga copa de fibra de vidre per una copa metal·litzada. La copa d’en Senderet sinbolitza el cava i el raïm que porta l’Adelaida simbolitza la vinya.

IMG_1035Els segeixen dos Gegantons, en Trapella i la Mariona, que representen un nen i una nena de l’escola de Lavern. El Trapella data de l’any 2000, la Mariona és del 2007. Són obra de l’Enric Sendra i els bestits de la Maria Gubianes. Finalment es van incorporar dos Gegantets: el Cavaller i la Pagesa. El cap dels gegantets fou comprat de segona mà però van ser reformats i convertits per l’Enric Sendra i vestits per la Neus Sendra. Els nostres gegants surten per la Festa Major de Lavern i allà on els demanin.

IMG_1741

A la foto podem veure de cara la Pagesa i el Cavaller. Els gegantons de Lavern que porten els més joves de la colla. Fotografia presa el dia de la inauguració de la pista de Ca l’Avi.

L’any 2016 vam inaugurar el gegantó en honor a l’Enric Sendra Romeu, mort el 2012, creador de la colla i dels gegants.

És obra d’en Lluís Capellades Serrano, autor d’aquest web, i fou pintat per l’Àngel Martínez d’Ordal.

Aquest gegantó va ser inicialment modelat en fang i després passat a fibra de vidre. La carcassa és de ferro obra d’en Josep Capellades Grau i la roba fou encarregada a una modista. La cara d’aquest gegantó reprodueix amb millor o pitjor fortuna la de l’Enric amb la ferma voluntat de perpetuar la seva memòria i que ens segueixi acompanyant en totes les sortides, com sempre havia fet en vida.

3 comentaris a “Gegants

 1. Hola bon dia,soc el cap de colla dels gegants de les Roquetes del Garraf, i estem organitzan una trobada gegantera per el proper dia 3 de Juliol per la tarda, vulia saber si us podem convidar.

  Moltes gracies per la vostra amabilitat.

  Rebeu una cordial salutacio.

  Atentament:

  David Jove Perez

 2. Hola!!!

  Som en Grau i la Eulàlia (Lali) de Salt.
  Aquest any en fem 65 anys i per aquest motiu us volem convidar a la nostra festa els dies 20, 21 i 22 d’Octubre.

  A les colles geganteres podeu participar de la celebració el dia 21 i 22 d’Octubre, participan de les cercaviles i diferents actes.

  Si voleu paticipar nomès cal que ens ho dieu per watsap (691414216) o per correu electrònic a salt.roc.afra@gmail.com.
  Mes endavant us passarem tots els actes, horaris, on dormir, com farem els àpats,…

  • Alça! doncs moltíssimes felicitats!!! Nosaltres som més jovenets… I moltes gràcies per escriure’ns!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *