Bastoners

DesdoblamentLa colla va néixer l’any 1997. Una colla de joves del poble que rondava la majorida d’edat va decidir de fer un ball de bastons per acompanyar als gegants que aquell any s’estrenaven. Fou l’Aina Baqués qui es va oferir a ensenyar a ballar la Boja i la Pavana, ja que els havia après de petita a l’escola Orlandai de Sarrià-Sant Gervasi, on hi havia un mentres del Penedès que les ensenyava. El Ramon es va oferir a fer els bastons, en un principi de pi, però que aviat vam canviar per bastons de roure més resistents. De seguida van aprendre els balls i els van ampliar. L’estena es feu davant l’església de Lavern. Aquell dia van ballar dances de rotllana, capgrossos, vam estrenar i veneïr els gegants i vam estrenar el ball de Bastons. En un principi el Joan Anton Isaac i el Lluís Capellades van fer de grallers. Actualment només en Lluís Capellades els acompanya amb la gralla.

El vestit de la colla és blanc amb faldellí i camals blaus rivetats amb beta blanca. DSC_7230Posteriorment, a causa del gran nombre de nois i noies que volien ballar va néixer la colla vermella (dels joves). Amb idèntic vestit però vermell. Des del 2013 es va optar per fusionar ambdós colors tot i seguir sent dues colles. També aquest any es va afegir la faixa. Surten per la Festa Major i allà on els demanen. Ballen acompanyats d’una gralla. Els cops dels balls són ràpids i segueixen la melodia de la música. les coreografies, excepte la pavana i la boja, són inventades pels mateixos membres de la colla. Actualment ballen: la Pavana, la Boja, el Correndillo, la Patum, el Desdoblament, l’Estrella i la Polca.

Les primeres referències escrites del ball de bastons a Catalunya daten del 1151, quan durant el banquet de les noces del comte Ramon Berenguer IV amb Peronella d’Aragó es cita que es va fer un “ball de bastons”.

Enllaç actuació 10è aniversari de la colla.

 

2 comentaris a “Bastoners

 1. Bona tarda,
  El motí d’aquest missatge és per convidar-vos a la 40 Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, a Taradell, el nostre poble.
  Esperem l’assistència de moltes colles d’arreu de Catalunya, per fer una gran festa major bastonera.
  Esperem que us animeu i vingueu a gaudir d’aquesta gran trobada.
  Si em fessiu arribar un correu, us adjuntaré tota la informació necessària per a la trobada.
  Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *