PARRÒQUIA DE SANT PERE DE LAVERN

foto 4La parròquia de Sant Pere de Lavern pertany a la diòcesi de Sant Feliu i és molt antiga. Si oficien mises els diumenges al migdia i també s’hi fan casaments. Té calefacció, dos orgues i és d’una gran bellesa. L’actual església és d’estil neoromànic i fou edificada el 1916,foto 2 al mateix emplaçament que ocupava l’antiga església romànica, de la qual no en queda cap rastre, excepte les pedres reutilitzades, algunes d’elles amb marques del picapedrer. L’edifici, del famós arquitecte modernista Enric Sagnier, és de planta rectangular, d’una sola nau, absis semicircular i façana amb porta d’arc de mig punt amb arquivolta, imposta i capitells decorats, llinda i timpà llis. Sobre la porta, una gran rosassa també molt ornamentada.

Coronant la façana hi ha una creu de pedra amb ràfec i arqueria cega. foto 4A l’esquerra d’aquesta façana hi ha el campanar, de torre de planta quadrada, amb obertures per a les campanes i coronament de merlets esglaonats. El campanar, que fa 20,5 m. d’alçada, té una sola campana, de mida irregular, feta l’any 1940. Lescampanes originals eren dues.foto 3

foto 1A l’interior de la primera capella lateral, a l’esquerra del portal d’entrada a l’edifici, es conserva una pica baptismal de pedra calcària, romànica, la més gran de la comarca, datada al segle XI. Cal destacar les pintures dels laterals de l’interior de l’església, es tracta de quatre grans foto 2frescos, dos a cada banda, i un cinquè a l’absis, realitzats l’any 1951 per J. Busquets i F. Vidal i Gomà. Els temes representats són diversos episodis de la vida de Sant Pere i de Jesucrist, destacant el mural de l’absis, on es representa Sant Pere com a “pescador d’homes”, ja que apareix en una petita embarcació de pesca llençant xarxes a la mar “pescant” persones.

HISTÒRIA

santperedelaverncel1L’església Parroquial de Sant Pere de Lavern va ser escenari de l’últim ball pla del Penedès l’any 1935 i també fou escenari de l’antic ball de es garlandes, citat per Joan Amades en el seu conegut costumari. L’església actual és neogòtica, construïda entre els anys 1914 i 1917, i estrenada el dia de Sant Isidre el 1916. Ocupa elmateix emplaçament que l’església antiga, esmentada possiblement l’any Captura de pantalla 2014-08-31 a les 13.16.21917, quan Ermenard i Udalard van cedir un alou als monjos de Sant Cugat, prop de l’Anoia, al riu de Bitlles, dins el terme del castell de Subirats. La primera menció segura de l’església és de l’any 1053, en el testament sacramental de Mir Lloc Sanç. També Guitard, en el seu testament, de l’any 1130, llega un morabatí a Sant Pere de Lavern per a celebrar misses. Consta també en el testament de Guillem Dalmau, l’existència d’un altar dedicat a Sant Martí dins l’església El testament fou jurat per Berenguer i Guniaba sobre aquest altar l’any 1134. Al llarg dels segles XII i XIII la parròquia surt esmentada en diverses donacions, fins i tot els anys 1279 i 1280, l’església va contribuir a les croades amb 40 i 38 sous respectivament.

esglesiacolorL’església antiga, la romànica, fou totalment destruïda, però per algunes fotografies conservades dels anys deu del segle XX, sabem que era un edifici ple d’afegits, amb un imponent campanar d’espadanya de dos pisos i dues obertures per pis que havia modificat enormement la seva primitiva estructura romànica. Aquesta església tenia dues campanes que segons inventari de 1926 eren molt boniques i valuoses. Al campanar s’hi accedia per una escala exterior. L’altar major era barroc, esplèndit, i orientat a l’est, segons l’inventari de Manuel Trens i Ribas. Hi havia un tabernacle barroc restaurat de vuit culumnes parellades.

Captura de pantalla 2014-08-31 a les 12.45.56A banda i banda hi havia dos altars més, el de la Mare de Déu de la Misericòrdia i el de Santa Llúcia. I a l’altre costat de la nau l’altar de la Puríssima i el del Roser. Considerat un dels millors era renaixentista amb plafons de fusta i la imatge. Hi havia més imatges a les parets mestres i, al mig de la nau, quatre columnes. Tambe compava amb un cor. La paret oposada a l’altar tenia també  altres imatges i a banda i banda de l’entrada hi havia un Sant Crist, la Mare de Déu dels Dolors i un Sant Marc al presbiteri. Explicava en Josep Capellades Gibert, de Cal Melitón, que l’antiga església estava molt malmesa i que la gent de llavors temien que els caigués a sobre. Conta que quan la van començar a enderrocar no hi havia manera de fer-la caure i que va costar molt. També ens explicava que, per fer l’absis, com que els paletes locals no en sabien fer, van haver de llogar paletes francesos per fer-lo.

DSCN7971Aquests altars i imatges es traslladaren a la nova església fins que l’any 39 foren cremades i la teulada enderrocada a causa de les flames. Les campanes foren estimbades i l’arxiu dispersat i també en bona part cremat. Al llarg dels 40 i 50 es va vestir l’església tal i com la coneixem. l’Any 41 s’estrenà la campana i el Sant Crist. El 42 Sant Pere, el 44 l’altar major, el 51 els frescos dels laterals i el monumental absis, el 55 l’altar de la puríssima, el 57 l’altar i la imatge del sagrat Cor de Jesús i el 58 el fresc del baptisteri.

4 comentaris a “PARRÒQUIA DE SANT PERE DE LAVERN

 1. Por favor querría ponerme en contacto con la Parroquia para una boda en el mes de Julio. Luego se celebra en las Cavas Codorniu. Como puedo acceder a Vdes.
  Mi numero es 677636068.
  Muchas gracias!!!

 2. Hola, nosotros también estaríamos interesados en celebrar nuestra boda en la parroquia de Sant Pere de Lavern. Me podrían facilitar un contacto? Gracias de antemano.

  • Gràcies per contactar,
   Heu de parlar amb Mn. Albert Ruiz Elias, el podeu trucar al telèfon: 93 899 30 77

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *