EL POBLE

Lavern és un nucli de població pertanyent al municipi de Subirats, està situat al nord de la comarca del Alt Penedès a uns 250 metres d’altitud. Totalment rodejat de vinyes i caves.

La població aproximada és de 450 habitants. La Festa Major se celebra l’últim cap de setmana de juny i destaca per la qualitat dels seus balls de cercavila i  del bestiari festiu i dels elements originals que la conformen.
Ballets infantils, cercolets, panderetes, pastorets, sis cap-grossos, bastoners, àliga, gitanes, Drac Mesellot, Drac Espurnot, i Gegants Senderet, Adelaida, Trapella, Mariona, Guerrer i pagesa. Futurament s’incorporarà el gegantó en honor a l’Enric Sendra Romeu.

El nom Lavern surt escrit per primer cop (Com a mínim és la data més llunyana que he trobat) el 8 d’agost del 1111, quan l’abat Roland estableix a Arnald Berenguer un alou que fou de Nevia, situat a terresbeces, durant la descripció diu: A orient, l’alou de Subirats i el “corrent d’aigua de Cebern; a migdia l’strata publica que va a la Granada. Està clar que es refereix a la riera, que a la vegada dóna nom al nostre poble al seu pas al costat de l’església.

Font: Salvador llorac – (Cartulari núm 814)

L’any 1152 també s’esmena en una permuta i s’hi esmena el castell de Subirats, Sant Pau d’Ordal i “Sancti Patri de Cibeno” és a dir Sant Pere de Lavern.

Font: Salvador llorac – El llibre Blanc de Santes Creus. F udina Martorell Barcelona 1947 pag 59 doc 53

La distància fins a Barcelona és de 45 km i 10 km fins a la capital de comarca, Vilafranca del Penedès. També està a 6 km de la capital del cava que és Sant Sadurní d’Anoia.

1236556_10152212988624097_1951753420_nL’església del poble es troba siutada a uns quilòmetres de distància en direcció oest. La capella original era romànica i fou enderrocada el 1914 per fer l’actual. A l’interior es conserva la pica baptismal romànica. Clica sobre la imatge per veure l’església a vol de drone! 

Lavern disposa d’estació de rodallies “Lavern-Subirats” On també hi ha la seu del Patronat de Turisme de Subirats.

El principal motor cultural del poble és l’Ateneu Agrícola de Lavern Anomenat pels veïns “El Cafè” i “La Sala” Aquest primer fou remodelat completament el 2009 tot i que l’associació data de l’any 1918.

L’escola de Lavern compta amb uns 100 alumnes i forma part de la ZER SUBIRATS, juntament amb les escoles de Sant Pau d’Ordal i d’Ordal. També acull la llar d’infants i el menjador escolar. Actualment s’està a l’espera d’una futura ampliació.

Festes:

Nadal:

Fira dels tions i Santa llúcia (Segon diumenge de desembre)

Concert de Nadal (tercer cap de setmana de desembre)

Arribada de SSMM els patges reials (25 de desembre a les 19h)

Cavalcada de SSMM els Reis Mags d’Orient (5 gener a les 19h)

Carnaval:

Dues setmanes després de quan toca.

Dissabte nit rua, xatonada i ball de màscares

diumenge carnaval infantil a les 18h

Festa Major Petita 

Primer cap de setmana de maig.

Dissabte: a la tarda TEATRE

Diumenge Migdia: cercavila de colles geganteres i paella

Festa Major

Últim cap de setmana de juny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *