Gitanes

El Ball dDSC_6250e Gitanes de Lavern va néixer l’any 2004. Actualment surt per la Festa Major i viatja per tot Catalunya allà on les demanen. l’Any 2014 ha sigut l’encarregat de fer el pregó de la Festa major. Ha participat en la creació del Ball de Gitanes d’Ordal i en el Ball de Gitànes d’Avinyó Nou i de Sant Quintí. Està format per dos estaquirots que aguanten el pal, quatre parelles de gitanes amb cinta i dues galerones que ballen per fora. Cada gitana porta una castanyola que fa repicar al ritme de la jota.

DSCN1528El vestit consta d’uns engagos blancs que sobresurten d’una faldilla que pot ser morada, verda, groga o blava. Les Gitanes tabé porten blusa blanca amb les fors pintades al pit i mantellina al gust. Al cap poden portar flors, mocador o un recollit. Als peus calcen espardenyes de set vetes. Els estaquirots vesteixen bantalons foscos de pana, espardenyes, camisa blanca i armilla al gust. Al cap, un mocador per dissimular la suada. El pal el feu l’Enric Sendra el 2004 i està rematat amb un ram de flors sempre naturals. El Ball es composa de quatre parts. La primera és la passada, on el ball fa cap al lloc on plantarà el pal.

DSC_6395Seguit es toca una petita bolangera per fer l’ullet als estaquirots i empalma amb el ball de gitànes del Penedes. Segons el moment les gitanes fan o desfan cordó o fan o desfan trena. En acabar ballen els galerons. En el ball de lluïment entre figura i figura els gitanes llegeixen els seus versos satírics sempre nous per a l’ocasió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *